Datça en Omgeving


Begin Villa Datça Datça en omgeving Ligging Datça Prijzen en beschikbaarheid Contact Links

Datça is een sfeervol vissersplaatsje waar het toerisme nog niet heeft toegeslagen. Het dorpje staat bekend om het hoge zuurstofgehalte in de lucht en de lage luchtvochtigheid. Door de altijd aanwezige koele bries, is het er ook in de heetste zomermaanden heerlijk vertoeven. In het plaatsje zijn voldoende restaurantjes waar u heerlijk en goedkoop kunt genieten van de uitgebreide Turkse keuken. De zee en de kustlijn zijn overweldigend mooi. In het plaatsje bevindt zich een zandstrand en er zijn ook voldoende stille baaitjes te vinden waar u heerlijk kunt snorkelen. Datça is nog niet bekend bij de (Nederlandse) toeristen, waardoor u in het plaatsje kunt genieten van het "echte" Turkije. U vindt er dan ook geen straten vol discotheken. In de zomer kijkt u uw ogen uit in de haven, waar de verschillende jachten aanleggen

Uizicht bij Kargi tijdens wandeling

Het historische Knidos

Het oude Knidos

Wat zeker een bezoek waard  is, is de natuurlijke warmwaterbron in het centrum van Datça. Dit meertje voedt een kleine waterval, waar per minuut 4 tot 5 ton water in de zee terecht komt. Dankzij deze warmwaterbron, kunt u ook in de koudste wintermaanden zwemmen. Op vrijdag en zaterdag kunt u een bezoek brengen aan de wekelijkse markt, waar u zeer voordelig  groente, fruit en kleding kunt kopen.

Op loop-afstand van de villa bevindt zich "Eski Datça" oftewel "Oud Datça". Op deze plek was ooit het oude centrum van Datça. Als u hier rondwandelt, heeft u echt het idee dat u in de tijd teruggaat. Als u door de smalle steegjes loopt, zult u genieten van de oude architectuur van de woningen die nog overal intact is gebleven.

Op de uiterste punt van het schiereiland liggen de ruïnes van de Dorische havenstad Knidos. In de Oudheid moesten schepen hier vaak wachten op een geschikte windrichting. zodat de kleine haven bijna altijd vol lag. Ook het schip dat de apostel Paulus vanuit Palestina naar Rome bracht moest hier noodgedwongen enige tijd voor anker. Van de rond 500 v. Chr. gestichte plaats herkent u nog de (zuidelijke) handelshaven en de ten noorden daarvan gelegen Triremenhaven. met aanlegplaatsen voor oorlogsschepen. Verder zijn delen van een marktplein, een necropolis, een stadsmuur en twee theaters bewaard gebleven. evenals de fundamenten van een ronde tempel. waarin het beeld van de Aphrodite van Knidos stond opgesteld, dat bezoekers uit het hele Romeinse Rijk aantrok. Knidos is vanuit Datça te bereiken over een 40 km lange weg. De excursie kan eenvoudiger worden gemaakt met de boot. In de morgen vertrekt die vanuit Datça om daar aan het eind van de middag weer terug te keren.

Het schiereiland van Datça heeft een typisch mediterrane begroeing met steeneiken, olijfbomen en veel kreupelhout. Men treft er ook een zeldzaam verschijnsel aan. Nog geen dertig jaar geleden ontdekte men er namelijk een oorspronkelijke groeiplaats van de Kretenzisclie dadelpalm. waarvan tot dan toe werd aangenomen dat hij alleen op Kreta voorkwam. Deze palmboom is te zien aan de baai van Hisarönü. op de zuidelijke uit- stulpingvan het schiereiland van Datça ( 20 km ten zuidwesten van Marmaris. rechts van de weg naar Turgut). Elk seizoen heeft zijn eigen diversiteit en schoonheid aan bloemen en planten. De maanden maart en april zijn het allermooist. Hele bergwanden zijn gekleurd door de wilde margrieten en klaprozen. U kijkt werkelijk uw ogen uit!

Uitzicht op het schiereiland

Gedeelte van de haven

De warmwaterbron met waterval

De haven van Datça

U kunt niet alleen genieten van de prachtige  natuur in de omgeving en het heerlijke klimaat. Er zijn nog veel meer mogelijkheden zoals bijvoorbeeld:

De haven van Datça

Foto tijdens het duiken

De gezellige markt. Elke vrijdag en zaterdag

Het oude Knidos

In Datça schijnt 300 van de 365 dagen de zon! De gemiddelde dag/nacht temperatuur in Datça is: 

Waterput tijdens wandeling

Aquarium beach (Kargi)

Het oude Knidos

Prachtig zandstrand Karaincir

Het oude Knidos

Uitzicht op het schiereiland

Uitzicht op het schiereiland

Uitzicht in de haven van Datça

Uitzicht op schiereiland Datça

De oude windmolens

Uitzicht op schiereiland Datça- wilde klaprozen

Hieronder vindt u enkele foto's van het prachtige eiland Simi. Vanuit Datça kun u in ongeveer een uur tijd overvaren naar dit Griekse eiland